1/31/2013

APAM BERAS

 


 





BAHANNYA:
2 cwn Nasi
2 cwn Tepung gandum
2 cwn Tepung beras
1 cwn Gula perang
3/4 cwn Gula pasir
2 1/2 cwn Air
2 sk Yis kering
Kelapa parut yang dicampur garam - kukus sebentar
sedikit pewarna kegemaran

CARANYA:
1. Blend nasi dan air sehingga hancur. masukkan air sedikit demi sedikit. blend sampai betul betul hancur. setelah hancur campurkan gula perang dan gula pasir ke dalam blender. blend sehingga semuanya sebati
2.Didalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis. tuangkan bahan cecair ke dalam tepung dan kacau hingga sebati.
3.perap selama 3 jam. Sekiranya ingin mewarnakan adunan...bolehla letak kan sedikit pewarna.
4.Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain untuk mengelakan air jatuh ke dalam apam. sapukan sedikit minyak ke dalam acuan. tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 15 minit atau sehingga apam masak.
5.hidang bersama kelapa parut yang telah dikukus.

Apam GuLa HanGus




1 cwn Gula
1 cwn Air

2 biji Telur
1/2 cwn Minyak masak
2 tbsp Margarine
2 tbsp Susu pekat manis
1 tsp Soda Bicarbonat
1 1/2 cwn Tepung Gandum

cara-caranya:
1.Mula-mula sekali buat gula hangus. masak gula sampai cair dan warna nya coklat. pastu masuk kan air. masa mula2 masuk kan air tu gula akan mengeras. jangan risau terus kan mengacau sampai gula semuanya larut dalam air. biarkan sejuk.

2.nak buat adunan nye pulak pun mudah. bancuhan buat dalam blender. masukan telur, susu, minyak masak, margarine. on blender. biar kan di blend sampai sebati.

3.masukkan gula hangus tadi yang telah sejuk. Blend lagi.

4.pastu masukkan soda bicarbonat dan tepung. blend sampai sebati
 5.Then, boleh la masukan dalam acuan. dan kukus sehingga masak. macam tadi aku buat guna acuan lompang yang kaler merah. saiz lompang tu ada 2. aku guna yang besar sket dari biasa tu. lebih kurang 15 minit je nak kukus. boleh dapat 30 biji

Apam polkadot Norly

 ini adalah antara gambar-gambar apam polkadot yang saya pernah buat dan jual. semasa di semester 4 hingga semester 7 yang lepas saya ada bukak bisnes apam ni..saya jual secara online. ada ramai jugak la yang support antaranya rakan-rakan negeri saya, rakan-rakan dekat kolej saya, family dan rakan-rakan merata jugak lah. ramai yang tempah dengan saya..tapi sayangnya naik semester 8 saya dah berhenti dari menjual apam polkadot ini sebab saya student lagi dan semester depan saya akan praktikal..jadi dah takda masa nak buat bisnes ni lagi..

Okey sekarang ni saya nak kongsikan dengan friends semua pasal resepi apam polkadot saya yang ni..so jom kita tengok bahan-bahannya..
 
Bahan A
3 bj Telur - sejuk
220 gm Gula kaster - sejuk
1 sk Ovalette - sejuk
Bahan B
3/4 cwn Susu segar - sejuk
255 gm Tepung gandum - ayak
1 sk Serbuk penaik - ayak
Bahan Lain
Blueberry filling, chocolate filling, strawberry jam
Pewarna
Untuk menghasilkan warna hitam aku campurkan merah + Biru + Chocolate emulco
Sejukkan besi pemutar.
  1. Pukul bahan A hingga putih dan kembang. pastikan adunan pada ketika ini sangat likat.
  2. Bila adunan dah cukup likat, masukkan susu sedikit demi sedikit sehingga habis.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, pukul pada kelajuan perlahan. pastikan apabila meletakkan tepung, tunggu sehingga tepung hilang dalam adunan baru lah diletakkan tepung lagi.
  4. Bahagikan adunan kepada warna pilihan.
  5. letakkan paper cup kedalam acuan lompang. tuangkan adunan ke dalam papercup hampir penuh. kemudian isikan filling. dan tuangkan lagi adunan sehingga penuh paper cup.
  6. Kukus apam selama 15 minit.
     
    >.< dah ambil resepi kan..so cubalah buatnya pula..gud luck ya>.<