2/04/2013

RESEPI RINGKAS

1.AYAM PERCIK BONDA
bahannya:
1 ekor ayam
1cm  halia
bawang putih
bawang merah
santan pekat
sedikit ajinomoto
serai
kunyit hidup
lada kering
cili
asam jawa@ asam limau nipis untuk masam sedkit.

caranya:
1.ayam dipotong kecik-kecik.diperap dengan garam.setelah itu, goreng ayam tersebut.ketepikan.
2.kisar halia+bawang putih+bawang merah+serai+sedikit kunyit hidup+lada kering.
3kemudian, tumiskan bahan yang dikisar tadi sehingga sedikit garing. masukkan air asam jawa.
4.then, masukkan ayam yang telah digoreng tadi.tuangkan santan.gaul sehingga pecah minyak dan naik bau.
5.setelah itu, masak dan siap dihidang..

2.bakal menyusul..nak tido dulu.esok ada daftar sem..

AYAM MASAK MERAH



Ayam masak merah ini merupakan masakan kesukaan saya dan family.. Adik-adik saya terutamanya, mereka suka sangat.so tiap kali balik cuti semester dekat kelantan saya selalu masakkan untuk diorang.
lagipun untuk masak ayam masak merah nih kejap je..hah..lagi satu.sebenarnya kan..ayam masak merah atau ayam goreng pedas sebenarnya sama.cuma nama je berbeza.

 

Bahan-bahanya:
*1/2 kg ayam-dipotong kecik2 dan diperap bersama garam dan kunyit.
 *5 biji cli kering dikisar
*8 ulas bawang merah dikisar
*2 ulas bawang putih dikisar
*1 battang serai dipotong nipis dan dikisar
 *1cm halia
*1/2 biji bawang besar dihiris
*2 sudu makan sos tiram
*1 sudu makan gula
*1/2 sudu makan kicap
*1biji cili hijau@ merah dihiris
*sedikit bahan perasa
*garam secukup rasa
*minyak masak

cara memasak:
1.goreng ayam sehingga separuh masak.ketepikan.
2.panaskan minyak.tumus bahan kisar hingga naik minyak.tambah iar jika perlu.
3.setelah itu masukkan sos tomato, kicap,gula sedikit bahan perasa dan garam.kacau rata.
4.last, masukkan ayam, cili hijau dan hirisan bawang.gaul sehingga ayam masak dan wangi.
5.sedia untuk dihidang.

#untuk tambahkan wangi lagi potong nipis-nipis daun limau purut dan taburkan di atas ayam itu..bagi nampak wangi dan jugak cantik..
#selamat mencuba. =)


#