RESEPI MEE KARI
BAHAN-BAHAN
Mi kuning secukupnya
1/2 kg santan
200gm bawang besar-dikisar
50gm bawang putih-dikisar
150gm cili kering-dikisar
50gm asam keping
50gm udang kering-dikisar
3 batang serai dititik
30gm isi kerang
30gm isi ayam
30gm isi udang
30gm tauge
30gm bendi
1 keping tauhu kering
gula dan garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
1. Masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk bersama santan.
2. Kemudian masukkan udang kering,serai,kerang,isi ayam,udang,bendi dan
tauhu kering.
3. Kacau lalu masukkan garam dan gula secukup rasa. Biar sehingga
mendidih.
4. Setelah kuah siap dimasak, masukkan mi dan taugeh serta daun hiasan
dan cili dan telur jika mahu] ke dalam mangkuk dan tuangkan kuah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan